بالابر و آسانسور هر دو سیستمهای بالابرنده و تردد عمودی هستند که برای حمل و نقل افراد و بار بین طبقات ساختمان ها استفاده میشود.با این که هر دو در ظاهر یک کار را انجام میدهند، با این حال تفاوتهایی نیز بین این دو وجود دارد.
آسانسور آسانبر گستر دماوند
آسانسور یا لیفت دستگاهی است که برای حمل و نقل افراد و بار از طبقهی یک ساختمان به طبقات دیگر استفاده میشود. آسانسورها معمولاً شامل یک کابین هستند که به وسیله سیم بکسل در میان یک شیار عمودی حرکت میکند و میتواند با سرعتهای مختلفی از طبقهای به طبقه دیگر حرکت کند.
آسانسورها در ساختمانهای بلند و با تعداد طبقات بالا و همچنین در مکانهایی که نیاز به حمل و نقل بارهای سنگین دارند، استفاده میشوند. همچنین، آسانسورها برای افرادی که دچار مشکلات حرکتی هستند و نمیتوانند از پلهها استفاده کنند، امکان دسترسی راحت و آسان به طبقات مختلف را فراهم میکنند.
انواع آسانسور
آسانسور های کششی
اساس کار آسانسور های کششی نیروی اصطکاک بین سیم بکسلها و فلکه کشش موتور است. بر روی فلکه این موتور تعدادی کابل فولادی (اصطلاحاً سیم بکسل) وجود دارد که از یک سمت به کابین آسانسور و از سمت دیگر به وزنههای آسانسور که درون قابی فلزی به نام قاب وزنه قرار دارند، متصل است. با کمک این وزنه، نیروی کشش لازم برای حرکت کابین کاهش مییابد. جنس این وزنهها معمولاً از چدن یا بتن است.
آسانسور های هیدرولیکی
در آسانسور ( بالابر یا آسانبر) های هیدرولیک قاب وزنه وجود ندارد. بنابراین سیستم جک هیدرولیکی باید تمامی کابین و مسافران را جابهجا کند. آسانسور های هیدرولیکی نسبت به آسانسور های کششی نیاز به موتورهای قوی تری دارند. آسانسور های کششی یک موتور سه فاز غوطه ور در روغن دارند. در کنار موتور آسانسور هیدرولیکی یک شیر الکتریکی مخصوص که اصطلاحاً پاور یونیت نامیده میشود، وظیفه تأمین فشار روغن برای جک هیدرولیک را داراست. آسانسور های هیدرولیکی نسبت به آسانسور های کششی هزینه بیشتری دارند. اید به همین دلیل است که هنوز به صورت فراگیر در کشور ما به عنوان آسانسور های خانگی جا نیوفتاده اند. این درحالیست که در اروپا اکثر آسانسور های خانگی از نوع هیدرولیکی هستند.
آسانسور های مغناطیسی
در آسانسور های مغناطیسی ریلها و تجهیزات متصل شده روی دیوار چاه آسانسور با مغناطیس دائم نقش استاتور را بازی میکنند. و موتور و کابین آسانسور نقش روتور را ایفا میکنند. با اتصال جریان برق به استاتور، میدان مغناطیسی ایجاد می شود. و به روتور القا می گردد. با قطع و وصل شدن میدان مغناطیسی ایجاد شده و القای جریان برق به وسیلهٔ سیم پیچهای استاتور، سیم پیچهای تعبیه شده روی روتور باردار شده و کابین به حرکت در میآید. بنابراین در آسانسور های مغناطیسی اجزایی نظیر وزنه تعادل، کابل فولادی، موتورخانه و .. وجود نخواهد داشت. آسانسورهای مغناطیسی بسیار ایمنتر از آسانسورهای معمولی هستند اما از لحاظ قیمتی بسیار گرانتر اند.
آسانسور های وینچی
آسانسور وینچی نوعی بالابر است که با زنجیر یا طناب فولادی آویزان شده و نیروی رانش به طریقی به غیر از اصطکاک به آن وارد میشود. در این نوع آسانسورها قاب وزنه وجود ندارد.
آسانسور پنوماتیک
به آسانسور پنوماتیک، آسانسور وکیوم یا خلاء نیز میگویند. چرا که این آسانسور نیرو محرکهی خود را از سیستم مکش هوا میگیرد. آسانسورهای پنوماتیک که معمولا برای ساختمانهای 2 تا 4 طبقه مورد استفاده قرار میگیرند، از یک سیلندر مدور عمودی تشکیل شدهاند که از جنس ورقهای پلی کربنات است و یک کابین کواکسیال درون آن قرار دارد.
نحوه کار آسانسور به این صورت است:
1. فردی که میخواهد از آسانسور استفاده کند، دکمه را برای طبقهای که میخواهد برود، فشار میدهد.
2. اطلاعات طبقهی مورد نظر به سیستم کنترل آسانسور ارسال میشود.
3. سیستم کنترل، موتور آسانسور را فعال کرده و کابین را به سمت بالا یا پایین حرکت میدهد.
4. زمانی که کابین آسانسور به طبقهی مورد نظر میرسد، سیستم کنترل، موتور آسانسور را خاموش میکند و درب کابین آسانسور باز میشود.
5. فرد میتواند از کابین آسانسور خارج شود.
زمانی که آسانسور در طبقهی بالاتر یا پایینتری از مقصد منتظر میماند، سیستم کنترل با استفاده از سنسورها و الگوریتمهای خاص به ترتیب درخواستها، توقفهای آسانسور را مدیریت میکند.
بالابر آسانبر گستر دماوند
.بالابر دستگاهی است که برای حمل و نقل بارها و بستهها بهصورت عمودی در کارخانجات، انبارها، پارکینگ، فروشگاهها، بنادر و ... استفاده میشود. بالابرها میتوانند به صورت ثابت و یا قابل حمل باشند. همچنین میتوانند به وسیلهی سیم، زنجیر، هیدرولیک، پنوماتیک یا دستگاه مکانیکی حرکت کنند.
بالابرها معمولا دارای پلهها یا سطوحی هستند که بارها و افراد بهراحتی میتوانند روی آن قرار گیرند. بالابرها میتوانند به شکل شیبدار و یا بالا و پایین حرکت کنند و بسته به نیاز کاربردی، میتوانند با ظرفیتهای مختلفی ساخته شوند.
شایعترین نوه بالابره، بالابرهای هیدرولیک هستند که در مصارف کارگاهی و صنعتی بیشترین استفاده را دارند. پله برقی و پیادهرو متحرک را هم میتوان نوعی بالابر دانست.با اینکه بالابرهای اتوماتیک نیز وجود دارد، اما اکثرا برای تردد نیاز به اوپراتور دارند.
نحوه کار بالابر به شکل زیر است:
1.بار یا فرد مورد نظر بر روی ایستگاه قرار خواهد گرفت و بالابر به کمک موتورهای الکتریکی، هیدرولیک، پنوماتیک یا مکانیکی حرکت میکند.
2. بار میتواند از طریق نوار، زنجیر، سیم یا موار دیگر روی سطح بالابر قرار میگیرد.
3. بالابر با استفاده از فشار هیدرولیک حرکت میکند.
4. بالابر به طور دستی یا خودکار کنترل میشود و به طور عمودی یا شیبدار حرکت میکند.
5. زمانی که بار به مقصد مورد نظر میرسد، بالابر توسط کاربر کنترل میشود تا بار را در محل مورد نظر قرار دهد.
در کل، بالابرها برای حمل و نقل بارها و بستهها بهصورت عمودی یا افقی استفاده میشوند و در ظرفیتهای مختلفی ساخته میشوند که بسته به نیاز کاربردی، مناسب برای انواع صنایع و مکانها قابل استفاده هستند.
انواع بالابر
بالابرها یکی از وسایل های پر کاربرد هستند که انواع بسیاری دارند و برای دسته بندی آن ها روش های متفاوتی وجود دارد به طور کلی انواع بالابر به روش های زیر دسته بندی می شوند
1.با توجه به نوع حرکت (ثابت و متحرک)
2.با توجه به نوع حرکت افقی، عمودی یا ترکیبی
3.باتوجه به موارد قابل حمل (جابجایی انسان) یا (حمل تجهیزات)
4. باتوجه به نوع کاربرد هیدرولیکی ، ساختمانی، خانگی، صنعتی
بالابر ثابت
بالابر ثابت یک دستگاه مکانیکی است که برای ایجاد حرکت عمودی بار به کار می رود. این دستگاه عمدتاً از یک ستون یا تیر ثابت و یک واگن یا قسمت حمل ونقل روی آن تشکیل شده است. بارها به وسیله یک ونچ یا سیستم هیدرولیک به بالا و پایین حرکت می کنند.
بالابر هیدرولیکی
یکی از مرسوم ترین انواع بالابر، نوع هیدرولیکی است. بالابر هیدرولیکی دستگاهی است که با استفاده از فشار نیرویی که درون یک سیلندر است، به کمک پیستون، اجسام یا افراد را به سمت بالا حرکت می دهد. در حین باز شدن، پیستون به دلیل نیروی گرانش (اگر در حالت عمودی باشد) یا نیروی های دیگر مانند فنر یا روغن (اگر در حالت افقی باشد) به سمت پایین باز می شود.
این نوع بالابر بر پایه اصل پاسکال عمل می کند که به معنای تغییر فشار در یک مایع غیر متراکم در یک ظرف است، که این تغییر فشار به طور یکنواخت در همه جهات انتقال پیدا می کند.
بالابر سیار یا متحرک
ناگفته پیدا است که به بالابرهایی که قابلیت جابه جایی دارند، بالابر سیار می گویند. این نوع از انواع بالابر نیز به دو نوع گروه عمده تقسیم می شود:
بالابر سیار عمودبر
این بالابر همانطور که از اسمش مشخص است، اجسام را به سمت بالا حرکت می دهد. از آنجا که دارای ایمنی بسیار بالایی است معمولاً برای جا به جایی انسان مورد استفاده قرار می گیرد. به همین دلیل به آن بالابر نفربر نیز می گویند.
بالابر متحرک لیفت بوم (عمودی و افقی)
ویژگی این بالابر این است که هم در جهت عمودی و هم افقی قابلیت حرکت دارد. این مدل از انواع بالابر بسیار کاربردی بوده و از ایمنی قابل توجهی نیز برخوردار است و به همین جهت از آن برای جا به جایی انسان نیز استفاده می شود. معمولاً برای مکان هایی مورد استفاده قرار می گیرد که دسترسی به آن کار آسانی نیست.
بالابر بوم برقی
برای پروژه های داخلی استفاده از بالابر بوم برقی گزینه مناسبی است چرا که از این نوع بالابر دودی خارج نمی شود. شاید این سوال برایتان پیش آید که بالابرهای بوم الکترونیکی نیز این خصوصیت را دارند، پس چه چیز مانع می شود تا آن ها بهترین گزینه برای فضاهای داخلی باشند.
بالابر بوم لیفت تلسکوپی
ویژگی قابل توجه بالابر بوم لیفت تلسکوپی این است که پلتفرم کوچک آن باعث شده تا یک گزینه عالی برای انجام کارهای تک نفره شود. کارهایی مثل تعمیرات برقی یا هرس کردن درختان. از آنجا که تا ارتفاع ۱۰۰ متر بالا می رود در صنایع بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
بالابر مفصلی-تلسکوپی
ویژگی منحصر به فرد این نوع بالابر آن است که متشکل از دو نوع باز است که یکی متحرک بوده و مفصل مانند حرکت می کند و دیگری شبیه به حرکت تلسکوپی است. همین امر باعث شده تا قدرت مانور بالابر مفصلی-تلسکوپی بسیار بالا برود و تقریباً نقاط کور آن نزدیک به صفر شود.
بالابرهای کامیونی
بالابرهای خودرویی یا کامیونی، با نصب بالابرهای بوم لیفت مفصلی، تلسکوپی، یا مفصلی-تلسکوپی و همچنین بالابرهای قیچی روی خودروهای باری، ساخته می شوند. در میان انواع بالابرها این نوع، برای جابجایی در مسافت های طولانی و مناطق شهری و برون شهری مناسب هستند و امکان دسترسی به ارتفاعات ۱۰ تا ۱۰۰ متر را فراهم می کنند. ظرفیت این بالابرها از ۲۰۰ کیلوگرم تا ۴۵۰ متغیر بوده و در برخی مدل ها به ۱۰۰۰ کیلوگرم نیز می رسد.
بالابرهای ریلی دستی
پلتفرم های “بالابرهای ریلی دستی”، برای استفاده در محیط هایی با سطوح کم مقاومت و شکننده طراحی شده اند. این بالابرها سبک و کم حجم هستند و برای استفاده در داخل ساختمان ها با سطوح هموار مناسب هستند. این نوع پلتفرم های الکتریکی تک ریل، ارتفاع کاری را از ۷ تا ۱۴ متر پوشش می دهند. آن ها بسیار سبک هستند و جابجایی آسانی دارند و همچنین قیمتشان پایین تر است. با این حال، در مقایسه با سایر بالابرها، ظرفیت کمتر، تکان های بیشتر، دسترسی به ارتفاع کمتر، و عمر کوتاهتری دارند.
آسانبر گستر دماوند
طراحی و نصب آسانسور، پله برقی و بالابر در مجموعه آسانبر گستر دماوند با بیش ازچندین سال سابقه در طراحی و نصب آسانسورهای پیشرفته، یکی از پیشروان صنعت آسانسور ایران است.
این مجموعه در حوزه طراحی و نصب آسانسور با تضمین استفاده از بهترین قطعات با کیفیت و قیمتهای رقابتی، بیش از پیش در تلاش است تا خدمات خود را به جامعه مشتریان خود ارائه دهد. محصولات این شرکت شامل آسانسورهای گیرلس، روملس (MRL)، هیدرولیک، کششی، خودروبر، باربر، صنعتی، پانوراما، پله برقی و دیگر انواع آسانسورهای متنوع میشود.
علاوه بر محصولات متنوع، خدمات شرکت نیز شامل سرویس و نگهداری آسانسور، تعمیر آسانسور، مشاوره خرید آسانسور، اخذ استاندارد ادواری آسانسور و... میشود.